Porin Mies-Laulu

laulakaamme-alku
Ote kunnailaulun alkuperäisestä käsikirjoituksesta

”Laulakaamme raikkahasti, niin kuin aalto vaahtopää” alkaa Porin Mies-Laulun kunnialaulu, jonka Selim Palmgren on kuorolle säveltänyt. PM-L on vuonna 1945 perustettu tyylikäs komeaääninen mieskuoro. Kuoron ohjelmistona on mieskuorolauluja ja -teoksia, jotka esitetään perinteitä kunnioittaen. Mausteena on sopivasti uutta mieskuorolle sävellettyä ja sovitettua musiikkia. Vuosi 2015 on kuoron 70-vuotisjuhlavuosi.

PM-L:n taiteellisena johtajana on vuodesta 2000 lähtien toiminut musiikin maisteri Guido Ausmaa. Hänen innoittamanaan noin 45 laulajaa kokoontuu maanantaisin harjoituksiin omalle kuorotalolle, joka tarjoaa lauluharrastukselle erinomaiset puitteet. Kuoro aktivoi lauluharrastuksen pariin kaiken ikäisiä miehiä. Syksyllä 2003 perustettiin nuorten miesten kuoro Välimiehet, jonka toiminta-ajatus oli koota nuoret 18-35 -vuotiaat miehet lauluharrastuksen piiriin. Myöhemmin Välimiehet ovat luopuneet ikärajoista tarjoten edelleen mahdollisuuden erilaisen, etenkin kevyen musiikin ohjelmiston toteuttamiselle usein perinteisestä mieskuorotavasta poikkeavaan tapaan. Seniorikuoro Vaarinlaulu kokoaa veteraanilaulajat yhteen kahdesti kuussa.

PML-2010
Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu v. 2010

Vuonna 2010 PM-L palkittiin Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun kansallisen sarjan parhaana kuorona sekä parhaasta Leevi Madetoja teoksen tulkinnasta. Lisäksi Guido Ausmaa palkittiin kansallisen sarjan parhaana kuoronjohtajana. Vuonna 2011 kuoro palkittiin kultamitalilla kansainvälisessä kuorokilpailussa Tsekin Olomoucissa järjestetyssa Festival of Songs –tapahtumassa. Vuoden 2015 keväällä Porin Mies-Laulu osallistui VI kansainväliseen Leevi Madetoja-mieskuorokilpailuun, tällä kertaa kansainväliseen sarjaan. 18 kuoron joukosta PM-L valittiin kolmannelle sijalle.

Laulukauden tapahtumilla on pitkät perinteet. Syyskausi huipentuu kuoron 5. joulukuuta järjestämään isänmaalliseen kirkkokonserttiin. Uuden vuoden alussa käymme laulutervehdyksellä porilaisissa vanhainkodeissa ja sairaaloissa. Kevään varmoja tapahtumia ovat osallistuminen neljän kaupungin kvartettikilpailuun, kevätkonsertti ja laulukauden päättävä vappukonsertti Porin Raatihuoneen edustalla. PM-L konsertoi myös tilauskonserteissa ja muutaman vuoden välein kuoro tekee konserttimatkan ulkomaille. Kuoro on konsertoinut mm. Virossa, Latviassa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Viimeksi kuoro matkasi Viroon Tartoon ”Nordic-Baltic Male Choir Festival Tartu 2012” -tapahtumaan ja konsertoi sen yhteydessä Tarton yliopiston juhlasalissa.

PM-L:n pienryhmät esiintyvät vuosittain lukuisissa tilaisuuksissa. Laulutapahtumien lisäksi erilaiset juhlat ja konserttikaronkat kokoavat Mies-Laulun talolle laulajat ja tukijoukot viettämään iloista iltaa korkeatasoisen ohjelman parissa.