Välimiehet

valimiehetVälimiehet on nuorekkaiden miesten kuoro, jossa opit laulamaan pienemmässäkin ryhmässä. Meininki on rentoa ja laulun lomassa huumori lentää, mutta töitä tehdään useimmiten kovaa ja haasteita kaihtamatta! Välimiehissä voi kokenutkin nuorekkaaksi itsensä kokeva laulaja löytää uusia haasteita. Välimiehet ei vierasta mitään laulettavan musiikin genreä.

Ajatuksen tällaisen ryhmän perustamisesta esitti Porin Mies-Laulun taiteellinen johtaja Guido Ausmaa, joka haki mallia idealleen Virosta. Siellä oltiin herätty huomaamaan, että nuorten kuoroharrastus helposti hiipuu heidän ”kasvaessaan ulos” poikakuorosta. Toisaalta (ikä)kynnys siirtyä poikakuorosta suoraan mieskuoroon saattaa tuntua korkealta. Tämän ”väliinputoajaikäryhmän” lauluharrastuksen parissa pitämiseksi oltiin eri puolilla Viroa tehty suunnitelmallista työtä perustamalla lauluryhmiä ja kuoroja nimenomaan nuorille aikuisille. Vastaavanlaisen kuorotarjonnan puutteen Ausmaa näki myös Suomessa.

Hän alkoikin puuhata Porin Mies-Laulun yhteyteen kuoroa, jossa nuoret miehet saisivat toteuttaa kutsumustaan kuorolaulamiseen ja samalla saada arvokasta kokemusta siirtyäkseen aikanaan varsinaisen pääkuoron puolelle. Niinpä syksystä 2003 lähtien 10-15 hengen ryhmä on kokoontunut säännöllisesti harjoituksiin Porin Mies-Laulun talolle. Joukossa on sekä entisiä poikakuorolaisia, että kuorolauluun aiemmin perehtymättömiä. Yhteistä kuitenkin kaikille on kiinnostus musiikkiin ja halu sen tekemiseen.

Ensimmäinen julkinen esiintyminen oli jo kuoron aloittamissyksynä perinteikkäässä Porin Mies-Laulun itsenäisyyspäivän aaton isänmaallisessa kirkkokonsertissa. Itsenäisyyspäivän konserttien lisäksi nuoret miehet ovat olleet ”vakiokalustoa” myös PM-L:n kevätkonsertissa. Lisäksi kuoro on esiintynyt joissakin yksityistilaisuuksissa ja Porin Mies-Laulun omissa, yhteisissä tilaisuuksissa. Perustamishengen mukaisesti välimiehet laulavat myös ison kantakuoron riveissä. Välimiehet on ollut menestyksekäs neljän kaupungin mieskuorojen välisissä kvartettikilpailuissa. Näihin kilpailuihin osallistuu vuosittain sekä yksinkertaisia-, että tuplakvartetteja Porin, Rauman, Turun ja Tampereen mieskuoroista.

Kuluneiden toimintavuosiensa aikana Välimiehet on vahvasti vakiinnuttanut asemansa. Toiminnassa mukana olevat miehet ovat sitoutuneita kuoron toimintaan ja kuorossa on vahva yhteishenki. Uusia kuorolaisia toki myös aina kaivataan mukaan laulamaan vaihtelevasti kevyttä ja uuttakin kuoromusiikkia perinteisiä mieskuorolauluja unohtamatta.  Välimiehet tarjoaa nuorelle laulajalle joustavan tavan aloittaa mieskuorolaulun harrastus. Välimiesten alkuperäinen ikäraja oli 18-39 vuotta. Ikärajoista on kuitenkin myöhemmin luovuttu ja nykyään kuoro on avoin myös varttuneemmille vaativasta, sekä viihteellisestä mieskuoromusiikista kiinnostuneille laulajille.

Välimiesten viimeisin ulkomaanmatka heinäkuussa 2018 suuntautui Japaniin yhdessä Tyttökuoro Sävelsirkkujen juhlakuoro Singuksen kanssa. Viimeisin yhteisprojekti Porissa oli Porin Kamarikuoron kanssa, kun Museoiden yössä 21.5.2019 ja uudelleen syksyllä 2019 toteutettiin Satakunnan Museon kanssa uudenlainen musiikillinen ja elämyksellinen museokierros, jossa esitettiin Sanna Kuusiston Kuka olit, ihminen? -teos. Vuonna 2020 Välimiehet esitti ja studionauhoitti a cappella -versiota Queenin Bohemian Rhapsodysta. Välimiehet olivat myös mukana toteuttamassa PML:n joulun 2020 soivaa joulukorttia.